Det finns många “måsten” när det kommer till mat, motion och hälsa och det som verkligen är bäst för just dig är såklart individuellt. Man får helt enkelt prova sig fram. Somliga mår bäst av att träna mycket kondition, andra styrka eller en kombination av dem båda. Det är dock väldigt mycket som beror på kosten. Man kan ofta läsa att cirka 70-90% av en viktnedgång faktiskt endast beror på vad man stoppar i sig.

Vad är målet med din träning?

För att kunna få ut maximalt av sin träning måste man bestämma sig för varför man tränar. Det här ligger till grunden för hur man sedan ska lägga upp träningsplanen. Man bör sätta sig ner och fundera på detta innan man sätter igång och tok-tränar allt möjligt. När man har mål är det lättare att sätta upp en plan för att nå dit.

Vilken form av träning?

När man väl bestämt sina mål för träningen så kan man välja den träningsform som är mest passande för att uppnå dessa mål. Om man tränar för att gå ner i vikt så brukar många välja kondition men det behöver faktiskt inte alltid vara det mest passande alternativet. När man bygger muskler så krävs det mycket energi och kroppen tar då utav fettreserverna. Dessutom behöver muskler energi även när man vilar vilket gör att styrketräning kan leda till att man förbränner fett även när man vilar eller sover.

Innan träning

Tänk på att ladda upp med bra näring innan du ska träna. Vanligtvis behöver man snabba kolhydrater och man får inte glömma vatten. Man måste dricka flera liter vatten och gärna på daglig basis för att vara i toppform för vilken träningsform som helts. Om man tränar för att gå ner i vikt kan man öka fettförbränningen genom att ta en shot av en koffeindryck, exempelvis en espresso, innan träningen. Tänk på att detta inte är bra om man ska träna kondition då det kan vara väldigt ansträngande för hjärtat.

Under träning

Under träningen ska man fortsätta att dricka vatten. Om man tränar mer än en timme kan det även vara viktigt att fylla på med energi. Då kan man antingen använda sig av en vitamindryck eller snacksbar. Vissa tycker att det är bättre att fylla på med vätska istället för fast föda. Men det är en smaksak.

Efter träning

Direkt efter träningen kan det vara bra att ha en banana eller liknande med sig. När man duschat och kommit hem så bör man få i sig riktig mat. Om man försöker bygga muskler så är det viktigt att fylla på med protein. Om man däremot tränar för att gå ner i vikt så kan man äta något som hjälper förbränningen. Exempel är stark mat, mandlar och dricka en kopp kaffe. För den som är orolig om man får i sig tillräckligt och rätt näring efter träning kan proteinpulver vara en bra lösning. Man kan även ta hjälp av en hälsocoach som kan lägga upp ett speciellt schema som är framtaget för just dig.