Att springa kanske inte är allas favorit när det kommer till träning. Men de som en gång märkt av charmen med att springa kommer säkerligen hålla med mig när jag säger att det är som meditation för själen. Efter ett tag kommer man i en rytm som gör att man känner det som att man skulle kunna fortsätta springa hur länge som helst. Det finns liksom ingenting som kan stoppa en när man kommer till den meditativa punkten. Vissa kommer in snabbare i detta tillståndet än andra. Men vanligtvis brukar det vara när man sprungit en timme eller mer än 10 kilometer som denna inträffar. Om du har svårt att förstå hur det kan fungera så ska du fortsätta läsa det här inlägget. Förhoppningsvis kan jag komma med ett tips eller två till dig som vill komma igång med löpning.

Löpning kan vara svårt att komma igång med

När man börjar med löpning så är det viktigt att man inte pushar sig själv alldeles för hårt. Löpning ska vara kul och inte ett ont måste. Börja i en långsam takt. Ta inte tiden eller mät sträckan om du är en person som ständigt tävlar mot dig själv och andra. Det kan vara knäckande i början nämligen om man inte känner att man gör framsteg så snabbt som man hoppats på. Jogga lugnt samma runda 3-4 gånger i veckan. När du känner att du kan det väl så kan du utöka den successivt. Börja ta tiden när du känner dig redo att utmana dig själv. Det kan vara ett bra sätt för dig att lära känna din dagsform på.

Intervaller ger snabba resultat

Om du känner att din utveckling går långsam så kan du träna intervaller. Leta upp en bra backe och spring upp och ner för denna så många gånger som du orkar. När du känner att du inte orkar längre så tar du en paus. Sedan fortsätter du att köra så tills du inte orkar igen. Man kan välja att springa upp och sedan gå ner. Det här kallas för backintervaller och är superbra träning för både styrka i ben och rygg. Sedan är det såklart bra för konditionen om man behöver jobba mer på den biten. När du därefter är tillbaka på din vanliga runda kan du känna stor skillnad i hur lätt det kommer kännas.

Träna med en kompis för att öka motivation

Det kan vara kul att ha en kompis att springa med. Det kan vara en bra källa till motivation och ni båda kan hjälpa varandra att komma ut i spåret och få er dagliga dos av löpning. När ni båda känner er redo kan ni anmäla er gemensamt till ett lopp. Det finns många olika lopp i Sverige och de är på olika distanser. I början kanske det räcker med att ni springer 5-10 kilometer. När ni känner att ni behärskar det kanske det är dags att prova ett halvmaraton eller liknande. När du eller ni känner er riktigt pro kan ni försöka ett maraton.