Om man tränar mycket så är det viktigt att man ger kroppen de rätta förutsättningarna för att utvecklas men också för återhämtning. Vissa som tränar blir frustrerade när de inte ser snabba resultat och det här kan i många fall bero på att man inte ger kroppen tillräckligt med mat eller tillräckligt med vila. Det blir som att de som bestämmer sig för att köra järnet inte ens planerar in tid för att sova ordentligt eller att njuta av god mat. Man måste komma ihåg att både sömn och mat är viktiga element för att kroppen ska kunna fungera ordentligt och det är bättre att ta det lugnt i början så att man inte kör slut på sig själv och sedan inte orkar hålla igång med träningen längre. En lagom dos varje vecka är det bästa. Sedan kan man trappa upp den i takt med att kroppen blir starkare.

Sömn är viktigare än de flesta tror

Det finns kända atleter som menar att det som gjort dem så framgångsrika är just att de har bemästrat gåtan med att sova sig i form. Det handlar att hålla en jämn träning och ständigt utmana sig själv. Men man ska inte träna varje dag, då kommer kroppen inte ha tid att återhämta sig och då kommer man istället bryta ner musklerna när man tränar istället för att se en positiv förändring. I början när man börjar träna så räcker det att man kör högintensiv träning 2-3 gånger i veckan. Fortsätt med det några veckor tills kroppen är redo för nästa steg. De andra dagarna är det bra om man kommer ut och rör på sig också, men då kan det vara passande med mer lågintensiv träning som att jogga, cykla eller gå en lång promenad.

Maten är kroppens bränsle

För att man ska kunna prestera på topp krävs det att man fyllt på kroppen med rätt föda. Det behövs protein, vitaminer, kolhydrater och så vidare. Det som är tricket är att hitta rätt kombination av dess som även passar just ens egen kroppstyp. Det funkar inte att säga att en diet passar alla. Man måste prova sig fram tills man hittar det som är bäst för en själv. Själv har jag en svaghet för raw food och äter inte mycket kött. Därför måste jag komplettera min kost med mycket linser, bönor och andra källor till protein. Sedan älskar jag frukt och grönsaker och något som många har fel uppfattning kring är att man kan äta hur mycket frukt som helst. Det är inte helt korrekt att säga så. Vill du gå ner i vikt så ska du komma ihåg att frukt innehåller fruktsocker. Om man äter för mycket av detta så kan man också gå upp i vikt och det är just därför man ska vara lite försiktig med frukt och bär. Allt är som sagt bra i lagom mängd. Vissa behöver mer energi än andra och vissa omsätter energin man ger kroppen snabbare. Så prova dig fram tills du hittar det som passar dig.