Det finns träningsformer som är av en lugnare variant men som är minst lika krävande för kroppen. Jag kommer ihåg första gången jag provade yoga och hur svårt det var att faktiskt meditera i avslappnings-delen. Jag kunde känna hur mina muskler började darra när jag gjorde enkla rörelser som uppenbarligen var mycket svårare än vad de ser ut att vara. Under en övning blev jag förbannad på mig själv. Jag blev arg eftersom jag inte kunder kontrollera kroppen på det sätt jag önskade. Jag lämnade salen. Efteråt gick jag och funderade länge. I början sa jag till mig själv att den där träningsformen inte är för mig. Men så fick det mig att inse att jag försökte undvika det som jag tyckte var svårt. Så jag gick tillbaka och idag är jag enormt glad att jag fattade det beslutet. Idag är nämligen både yoga och pilates två träningsformer som ligger mig varmt om hjärtat. I följande inlägg kommer du kunna läsa lite mer om de två, och hur min upplevelse av dem varit.

Yoga, ro för både kroppen och själen

Som sagt, i början tyckte jag att det var otroligt frustrerande att göra de långsamma övningarna, fokusera på andning och meditera. Kanske berodde det på att det var kaos i mitt huvud. Jag ville ha fart och fläkt när det kom till träning. Jag ville se snabba resultat och ha träningsvärk dagen efter. Jag ska säga dig att om du utför yoga på rätt sätt så kommer träningsvärken som ett brev på posten. Jag började i nybörjarklasser tills jag kände att jag behärskade alla portionerna och lyckades få kontroll på min andning. Det är jätteviktigt inom både yoga och pilates att man andas på rätt ställe i positionen. Sedan började jag gå på vanliga yogaklasser, för att bli en bättre löpare, meditation och så vidare. Idag kan jag inte se mitt liv utan yoga. Så fort jag har en stressig dag så går jag in i min träningsapp och bokar in ett yogapass. Jag har även en matta hemma som jag brukar göra yoga på själv ibland när jag inte hinner åka till studion eller gymmet. Med några vikter och ett gummiband kan jag stretcha och göra många yogaövningar precis när jag stigit upp ur sängen, eller precis innan jag går och lägger mig på kvällen. Det finns många bra listor med musik på Spotify för den som söker något att lyssna på till sin yoga hemma.

Pilates för en slank och stark kropp

Pilates liknar yoga på många sätt och vis men det är mer fokuserat på att bygga muskler och styrka i bålen. Det är viktigt att man får hjälp av ett proffs i början så att man utför övningarna på rätt sätt. Det kan vara väldigt skadligt om man gör övningarna fel och därmed kan det göra mer skada än nytta. När du väl behärskar grunderna så finns det många program som man kan följa online eller ladda ner på datorn. Jag älskar pilates eftersom man jobbar med stretching och styrka.